söndag, mars 27, 2005

En Alldeles Särskild Dag


OBS. Detta inlägg innehåller en mindre "spoiler", d.v.s. avslöjar en del av handlingen som man kanske inte vill känna till om man ska se filmen inom en snar framtid.

Igår såg vi filmen "En Alldeles Särskild Dag" av Ettore Scola på DVD och det slumpade sig att den nästan samtidigt gick på kanalen 'C More Film'. (Vi har bara de två betalkanalerna SVT1 och SVT2 samt TV4, så...). Filmen är ett av dessa små mästerverk som bara fortsätter att växa även efteråt.

Filmen utspelas uteslutande i ett hyreskomplex någonstans i Rom på 30-talet. Ingen filmmusik, bara en radio som hörs hela tiden, med ett referat från Hitlers besök hos Mussolini (och desto större effekt när radion tystnar på slutet). Och med nästan bara två skådespelare.

Men vilka fantastiska skådespelare! Sophia Loren som förtryckt hemmafru. Så långt ifrån det glamorösa man kan tänka sig och ändå ser hon inte alls malplacerad ut. Den trötta blicken... Och jämför t.ex. Marcello Mastroiannis tolkning av en homosexuell, med den gapiga sitcomen Will & Grace (ja, jag vet, vi snackar inte samma division här, men just to make my point). Minimalistiskt spel från de båda, men ändå en elektrisk spänning mellan dem.

Värt att notera är också den långa tagningen i början på filmen, där Sophia Loren går runt och väcker familjens medlemmar. Genialiskt både rent filmtekniskt och för att skapa miljön som hon lever i.

Inte en explosion eller käftsmäll så långt ögat kan nå.

Ännu ett bevis på vad ett bra manus, starka skådespelare och genialisk regissör kan göra med små medel. Ett mästerverk.