lördag, april 02, 2005

Sverige AB


De borgerliga partierna leder i flera opinionsmätningar men risken/chansen finns att de olika partierna i vanlig ordning börjar söka maximera sina egna röster och så börjar det så frånstötande käbblet. Alltså, dags att tänka nytt. Och här är lösningen!

Bilda en valallians nu! Organisera valalliansen som ett företag med en styrelse och en verkställande enhet.

Styrelsen består av de olika partiledarna från alliansen, med röstantal beroende på hur många röster man får i valet. Det största partiets ledare blir lämpligen (men inte nödvändigtvis) styrelseordförande. Detta innebär att man får ett faktiskt inflytande över regeringen beroende på hur många röster man får i riksdagsvalet. Partierna kan mycket väl profilera sig i valet och driva hjärtefrågor, både ideologiska och pragmatiska sådana. Partiledarna representerar sina väljare (de många "småägarna") i styrelsen.

Den verkställande direktören (som alltså blir föreslagen som statsminister inför talmannen och riksdagen) tillsätts av styrelsen. Denna person ska inte vara någon av partiledarna.

Den vekställande direktören skapar sitt management team, d.v.s. mimisterkandidater, i samråd med styrelsen ("ägarna"). Även här bör man undvika att ta med partiledare. Det är lämpligt att ta med tunga, profilerade politiker till dessa poster, för trots allt ska ju regeringen vara ideologiskt driven. Utse redan nu denna skuggministär som är beredd att ta över omedelbart efter valet (om resultatet tillåter!) och som kan driva debatter mot socialistblocket fram till valet.

Politiska representanter till de olika utskotten tillsätts som idag, d.v.s. man försöker spegla hela riksdagens sammansättning.

Partiledarna kan fortsätta att driva de profilfrågor som gör att vi faktiskt har flera olika partier. Både före och efter valet. Vi behöver mer ideologi, mycket mer ideologi i debatten! Partiledarna kan ägna mer tid åt att fundera på det samhälle vi vill ha och bara stämma av med de verkställande delarna att lagstiftning och budget stöder de ideologiska målen. Lämna det pragmatiska åt ministrarna.