lördag, juni 04, 2005

Nationaldagsutmaningen


Nästa gång du hör en politiker, en journalist, en arbetskamrat tala om integration, be då denne att precisera vad som menas med integration. Är integration att alla ska tala samma dialekt, se samma TV-program, gilla Vikingarna, rösta på sossarna, gråta när dom hör Ack Värmeland, ja, då kanske även Radio BGAN:s utsände (dvs BGAN) borde skickas på integrationskurs.

BGAN:s utmaning: slopa ordet integration. Säg vad du menar!

Det finns ett stort resursslöseri i Sverige. Välutbildade människor får inga jobb eller får ta betydligt mindre kvalificerade arbeten. Att det är ett problem för den enskilde är en sak, men problement blir större och mer intressant på en nationell nivå. Det är inte politikernas ansvar att se till att den enskilde får ett bra jobb, det vilar på var och en att se om sitt hus, utan politikernas arbete är att se till att det skapas förutsättningar för en växande och varierad arbetsmarknad som i sin tur kan skapa resurser till välfärdssamhället.

Problemet med en segregerad arbetsmarknad är inte att det är synd om enskilda invandrare (om det finns ett ändligt antal jobb spelar det väl ingen roll om det är en etnisk svensk, etnisk bolivian eller etnisk kurd som står utan jobb, den enes glädje blir den andres sorg), utan att vi inte optimalt använder de resurser som står till vårt förfogande.

Om Mats Dahlin och Zlatan skulle fått stå tillbaka bara för att dom har rötter i andra länder och/eller fel efternamn, så skulle det ju menligt ha skadat vårt fotbollslandslags slagkraft.

Sverige och våra företag har inte heller råd att låta dom bästa sitta på avbytarbänken. Att välkvalificerade civilingeniörer med fel hudfärg får köra taxi istället för att lösa komplicerade tekniska problem eller marknadsföra vårt land och våra företag på dennes kulturella hemmaplan, är en gigantisk misshushållning.

Politiker och debattörer måste visa att vi ska minska segregationen på arbetsmarknaden för att bli konkurrenskraftiga, inte för att gynna den ena eller andra befolkningsgruppen. Byt fokus. Då får vi också acceptans från Sveriges befolkning.

Bryt segregeringen på arbetsmarknaden. Inte för att vara snälla. Utan för att vara effektiva!

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Mycket bra inlägg BGAN! Står bakom 110%! Men hur får vi våra politiker att förstå...det är utmaningen!

9:25 fm  

Skicka en kommentar

<< Home