måndag, januari 09, 2006

Ekonomi från vänster

Vänsterpartiet har haft kongress och beslutat om sin Valplattform .

Några kommentarer efter en första genomläsning:

11. Vi vill lagstifta om rätten till heltidsarbete.

Den enes rätt till heltid medför den andres skyldighet att erbjuda heltid. Knappast något som befrämjar småföretagsamhet och något som verkar mycket svårt att genomföra i en marknadsekonomi. I den planekonomi som v eftersträvar är det givetvis fullt möjligt.
-----
12. Vi vill sänka heltidsnormen för veckoarbetstiden i arbetstidslagen. Vårt mål är sex timmars arbetsdag med bibehållen lön

Bibehållen lön är ett ganska meningslöst begrepp. 1000 kronor idag är inte lika mycket värt som för femtio år sedan. Det intressanta är vad som produceras i varor och tjänster, och det är detta välstånd som sedan kan fördelas. Jobbar vi mindre -> mindre välstånd.
-----
14. Vi vill stärka ungdomars ställning på arbetsmarknaden. Vi arbetar för att lönegapet mellan kvinnor och män ska försvinna. Vi stödjer fackliga krav på att höja de lägsta lönerna.


Höjda lägstalöner är ett effektivt sätt att fortsätta hålla ungdomarna utanför arbetsmarknaden.
-----
31. För att göra fler delaktiga i bygget av välfärden och få in mer skattepengar gäller att fler kommer i arbete. Vi vill ha åtgärder inom utbildning, forskning och infrastruktur för byggandet av ett långsiktigt hållbart samhälle och ökade satsningar på kommuner och landsting så att de kan anställa fler och höja lönerna i kvinnodominerade yrken.

På sitt sätt bättre att låta folk arbeta istället för att kravlöst få bidrag. Men inte ger jobb i kommun och landsting en nettoökning av skattemedlen?
-----
32. Stärkt välfärd kräver stärkt finansiering. Därför måste det totala skatteuttaget öka och den offentliga sektorns andel av ekonomin tillåtas att växa.

och

33. Vi kräver en förändring av skattesystemet i syfte att öka progressiviteten. Vi vill höja skatten på högre inkomster och kapital och vi vill att fler betalar statsskatt.


Från ett socialistikt perspektiv är detta helt riktigt. Vill man avskaffa den privata egendomen och införa planekonomin är höjda skatter ett litet steg på vägen. Heder åt v som talar klarspråk. Dock finns det få exempel på länder som infört planekonomi som givit dess medborgare bättre levnadsvillkor än i kanske någon marknadsekonomisk demokrati. Och kanske ännu färre exempel på länder där planhushållning kunnat genomföras och bibehållas utan diktatur och repression.
-----
Finns det något bra. Ja, även om jag inte delar den omkringliggande analysen, så verkar väl detta inte så dumt:

23. ... Vi vill att de samhällsägda företagen går i spetsen för energiomställningen. Stat och kommuner måste stimulera och underlätta energieffektivisering, teknikutveckling inom miljöområdet och produktion av förnyelsebar energi

38. Arbete är grunden för all välfärd.

41. De äldres önskemål och behov ska stå i centrum för äldreomsorgen.

61. Rättvis handel är det bästa sättet att stödja de fattiga ländernas ekonomier. De ska kunna skydda sina inhemska näringar och marknader mot orättvis konkurrens från de rika länderna.


Kanske hittar vi där den minsta gemensamma nämnaren varur en riktig dialog kan skapas.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kristina Hallberg, Halland: Yrkar bifall till B76 för mångfald och bättre möjligheter till inflytande och utveckling inom offentlig sektor.

Det låter ju finfint. Men:

Personal ska inte behöva starta eget för att få sina behov och önskemål till godosedda.

Men om man VILL det då..? Det verkar de ha problem med, de vill inte ens ha kooperativ som alternativ.


http://www2.vansterpartiet.se/kongress2006/prop/show/referat.asp?SID=15

3:39 em  
Blogger BGAN said...

Vad man vill, Monica? Fråga inte vad du vill, utan vad partiet vill!

(Dessutom, kör du eget kan ju storebror partiet inte ha 100% koll på dig.)

9:04 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag vet. Det är lika krångligt varje gång eftersom mitt arbetsliv och inkomster inte stämmer med blanketterna. Så har det varit i 20 år, ingenting har förenklats. En gång sa en tant på Försäkringskassan att jag hade fyllt i fel, för ingen människa arbetade väl på nätter eller helger!?! Otroligt...

12:41 em  

Skicka en kommentar

<< Home