söndag, december 11, 2005

Terrorismens avgrunder, del 4

4. That's all history now, eller Det som göms i snö...

Innan vi fortsätter vår vandring bland extremister och idealister ska vi reflektera lite över vad vi sett så här långt. Man ser snart hur viktig historien är, hur saker som skedde för hundratals år sedan fortfarande påverkar oss, och har en oerhörd betydelse för extrema organisationer.

Dels utgör händelser i det förgångna grunden för faktiska förhållanden idag, t.ex. en kungs kärleksaffärer gjorde en nation protestantisk, en kolonialisering för hundratals år sedan tvingar fram ett befrielsekrig och folkförflyttningar under 1900-talet, en hel världs dåliga samvete får sitt utlopp i bildandet av en ny stat på en yta mindre än Smålands i mellanöstern.

Dels använder extremister historien för att rättfärdiga krav på land eller makt, på egen överhöghet i ras eller kultur.

Det är viktigt att vi väl känner historien för att kunna förstå människornas situation och hur extremisterna använder sanna eller förvrängda fakta för att främja sin sak. Då kan vi bemöta argument och lättare sätta in medel mot nyrekrytering av terrorister.

Vi bör satsa mer, inte mindre, på historieundervisning i skolorna.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

"Av orsaker som jag inte känner till så har katolikerna i Nordirland alltid haft det sämre ekonomiskt än protestanterna."

Det är väl själva kärnan i konflikten: pengar och makt. Engelsmännen flyttade en massa engelska och skotska bönder till Irland för flera hundra år sedan. Deras ättlingar har det inte bara bättre ställt idag utan sitter på de bästa posterna i samhället. På andra sidan Östersjön påbörjade Sovjet ett liknande projekt som nu har reverserats och den ryskspråkiga befolkningsgruppen som i vissa fall bott där i generationer är plötsligt andra klassens medborgare.

12:21 fm  
Blogger BGAN said...

Ban~ken: tack för din kommentar.

7:12 fm  

Skicka en kommentar

<< Home