söndag, december 18, 2005

Terrorismens avgrunder, del 5

5. Det eviga livet

I en kolumn i lördagens Dagens Nyheter skriver P C Jersild med utgångspunkt från boken "The End of Faith" av författaren Sam Harris. Artikeln handlar egentligen om att "göra rent hus" med de stora religionerna, men tangerar vårt ämne i en intressant aspekt. Han skriver:

"Skarpast kritik riktar Harris emellertid mot islam. Även om det finns maktanspråk och territoriella krav bakom självmordsbombarna, menar han att det är tron som är den egentliga motorn. Paradiset väntar "martyrerna", ett paradis som med sina jungfrur mest liknar en lyxbordell."

Vi har i tidigare inslag i vår serie sett att det finns många motiv och drivkrafter bakom terrorismen. Jag tror t.o.m. att de rent religiösa konflikterna (som ej bottnar i någon dispyt över land eller har en social bakgrund) är i minoritet bland orsakerna till terrorism.

Däremot förefaller det väl troligt att majoriteten av självmordsterrorister har en så stark religiös tro, att dom verkligen tror att deras gärningar kommer att belönas i ett liv efter detta. Och för en ledare med specifika mål i sikte är religionen ett utmärkt sätt att både rättfärdiga illdåd (mot otrogna) och skapa ett högre syfte med aktionerna, för att kunna värva massor som lätt låter sig ledas.