söndag, juli 03, 2005

Memín Pinguin

Jag ser i Dagens Nyheter och andra media (bl.a. CNN) att nordamerikanerna rasar över den nya mexikanska frimärksserien som föreställer seriefiguren Memín Pinguin. Flera framstående personer har anklagat Mexiko för rasism och kräver att frimärksserien dras in.

Mexikanerna själva ser på sig själva med stor självironi och har inga problem med att bli utsatta för karrikatyrer. Jag har aldrig hört att någon beklagar sig över att bli beskriven som en mus i skepnad av Speedy Gonzales.

Inte heller har jag hört att jordens vita befolkning tar illa vid sig att bli karrikerade. Att se groteska varelser som Karl-Alfred borde kanske ses som en skymf mot hela rasen. Och den Svenske Kocken i Mupparna borde kanske anmälts till radionämnden (liksom Schyfferts indianhövding som faktiskt blev anmäld!).


Så vad är det då som är så känsligt med att vara svart och bli karrikerad? En sak är tydlig: det beror på varifrån karrikatyren kommer. En vit person i USA kan inte ens andas ordet Nigger, medan det förekommer rikligt mellan dom svarta och hörs ofta på TV, i filmer och i rapmusiken.

De vitas försiktighet kan bero dels på det dåliga samvetet, för århundraden av förtryck mot dom svarta. Dels för att man faktiskt tycker att dom svarta är svagare och behöver beskyddas. Det sistnämnda skulle alltså paradoxalt nog kunna vara ett utslag av rasism.

Mexiko kommer givetvis inte att dra tillbaka frimärksserien. Där har man mindre behov av att ständigt vara politiskt korrekt, och till skillnad från svenska politiker lägger man sig inte raklång på rygg varje gång som Onkel Sam råkar lyfta på ögonbrynet.

Bilden på frimärkena är länkad från Dagens Nyheter.
Bilden på Speedy Gonzales är länkad från Grudge Match.
Bilden på Karl-Alfred är länkad från Funwavs.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ingen som har problem med Speedy Gonzales???
Han får ju inte visas på flera kanaler längre, just för att det blivit protester mot karikatyren av mexikaner.

12:59 em  
Blogger BGAN said...

Hej. Jag känner en eller annan mexikan, om man säger, och aldrig har jag hört någon klaga på Speedy Gonzales. Men säkert finns det någon där ute (kanske boende i USA) som heller tar på sig offer-rollen och kräver förbud.

Jag tror personligen att rollen som offer är mycket farlig att ta på sig. Om man utmålar sig själv som offer finns risken att andra tror det samma, och funderar på varför just dom blivit offer. Någon orsak finns väl...

8:12 fm  

Skicka en kommentar

<< Home