lördag, juni 25, 2005

Guantanamo eller hur tänkte dom då, del II


Såg just på 60 minutes på TV4. Ett av reportagen handlade om en legal träta över hur fångarna på Guantanamo ska lagföras. Några av advokaterna (amerikanska militärer) har faktiskt stämt presidenten för att förhindra att fångarna ställs inför militärdomstol, med inga möjligheter att få tillgång till de bevis som riktas mot dem.

Själv tycker jag att det är skandal att människor hålls fängslade på obestämd tid utan att få sin sak prövad i en öppen rättegång. Är dom terrorister? Spärra in dom för alltid. Går det inte att bevisa något? Släpp dom. As simple as that.

Det mest obehagliga är (enligt 60 minutes) att även om fångarna frikäns i en militärdomstol så kommer dom att skickas tillbaka till cellen i Guantanamo för fortsatt förvar på obestämd framtid. Skådeprocess är bara förnamnet.

Är det detta som USA kallar demokrati och frihet och som dom kämpar med näbbar och klor för att försvara? Hur tänker dom?

2 Comments:

Blogger CV said...

Det är så sjukt. Det är ju inte ens amerikanska medborgare. USA har väl ingen rätt alls att hålla dem där.
Jag säger som du: plocka fram bevis och fäll dem som terrorister, eller släpp dem.

4:55 em  
Blogger BGAN said...

Tyvärr är det ofta så med USA. Man håller inte en logisk linje. T.ex. pratar man alltid om frihandel så länge det passar dom. När det inte passar kommer handelshinder in lätt som en smäck.

8:54 fm  

Skicka en kommentar

<< Home