fredag, juni 17, 2005

En skrämmande läsning


Jag har idag skickat nedanstående text till Ulrika By på Dagens Nyheter och till tidningens läsarombudsman. Om genmäle inkommer kommer det att publiceras här i sin helhet.

En skrämmande läsning

I dagens Dagens Nyheter finner man under rubriken "En skrämmande läsning" en kolumn signerad av Ulrika By som handlar om att "det segregerade Stockholm är på väg att bli en riktigt farlig plats".

Innehållet i sig är kanske inte så mycket att säga om, men jag undrar till vilken läsekrets som Ulrika By och Dagens Nyheter vänder sig. By använder "vi" och "dom" på ett väldigt markerat sätt. Några citat:

"Skulle du acceptera att leva i konstant otrygghet? Skulle du tycka att att det var okej att affärer, kommunal service, banker och post bara försvann från dina kvarter? Att ditt bostadsområde tilläts förfalla, och att skolorna där dina barn går dränerades på pengar och kraft? Nej, det skulle du inte.

Men så upplever många stockholmare sitt vardagliga liv."

...

"Tänk dig själv att gängkriminalitet i allt högre grad skulle påverka din vardag. Nej, det finns inte, varken du eller jag skulle stillatigande köpa detta. Men i många förorter är det vardag, och har varit det länge."

...

"De kanske har blivit sina barns gisslan, de har inget jobb, inga pengar, ingen plats i samhället. De behöver etablissemangets stöd och hjälp, men inte deras välmenande gulligull. De behöver granskande medier..."

Och så fortsätter det.

Det verkar som om DNs läsare inte förväntas bo i förorten. I sig en ganska obehaglig fördom, men än värre att By med sin argumentation låter påskina att dom som inte bor i förorten är handlingskraftiga och aaaaldrig skulle tillåta gängen att ta över. Och förortsbon alltså är passiv mottagare av vad övriga Stockholm kan tänkas vilja bidra med.

Det vore intressant att höra Ulrika Bys definition på "vi" och "dem" i citaten ovan och i artikeln i sin helhet. Det skulle vara intressant att höra vad DN definierar som sin läsekrets.

Artikeln slutar ironiskt nog med ett citat av Pablo Fernadez från Husby Unite som säger:

"Vi måste göra folk medvetna om vad som händer i förorten. Vi behandlas som sämre vetande..."

Så sant, Pablo.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

läste din blogg ... det är mycket nu ... titta in på mitt embryo till blogg där finns en låt "ode till den osynlige."

7:31 em  
Blogger BGAN said...

Hej, kas, adressen du angav verkar inte fungera så bra. Försök igen!

/Bosse.

7:44 em  
Blogger CV said...

De som jobbar på DN bor säkert i stockholms innerstad och vet ingenting om verkligheten utanför tullarna. Tvärtom finns det massor av delar i förorten där det bor massor av invandrare där det är mycket trevligt att bo. Mycket trevligare än bland trendiga övermedelklass-dn-reportrar.
mvh Chadie

7:35 em  
Blogger BGAN said...

Chadie, du kan läsa Ulrikas svar här ovan.

9:56 fm  
Anonymous Anonym said...

Omvänt är lite som när ayesha säger att hon "bor kvar i hässelby för att folk som bor där ska förstå att man kan bo där och ändå lyckas".
(implicit - 1, man är bara lyckad om man är med i tidningar/ på tv
2, alla som bor i förorten är underdogs)
Om jag bodde där skulle det vara okej för mig om hon flyttade därifrån... Lugnt altså...
Måste det vara ett ställningstagande att vara förort?
/du kan ta tjejen från förorten men aldrig förorten från tjejen

1:43 em  

Skicka en kommentar

<< Home