onsdag, oktober 12, 2005

Vårt stackars sjukförsäkringssystem

Man kan läsa på SVT: hemsida om de enorma skillnaderna i ohälsotal mellan Sveriges olika regioner. Att Norrbotten, med dess fina miljö, toppar listan kan man ju reflektera över. Man skriver:

De stora regionala skillnaderna i ohälsotalet ska också jämnas ut. I dag har Norrbotten 52,4 sjukdagar per person och år mot Stockholms 35,6. För att nå målet krävs 60.000 nya jobb, säger Malmborg till Rapport.

Det är alltså försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg som nu officiellt säger det som vi alla har vetat: sjukförsäkringssystemet används som arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Och det värsta av allt: det ses som något helt naturligt.

2 Comments:

Blogger paradox55 said...

Det är inte snyggt att det är så ojämnt. Jag skulle vilja försöka få glesbygden mer produktiv.

Om det är någonstans som den nya tekniken behövs så är det ju där. Kanske man med trådlöst nätverk bota en del av arbetslösheten...

Bredband finns nu i Venjan. Frågan är nu om man kan få igång produktion av till exempel programvara eller andra tjänster via internet.

Vi måste finna nya vägar i det nya samhället. Vi kan inte leva efter industrisamhället när vi befinner oss i nätverksamhället.

7:50 fm  
Blogger BGAN said...

Bengt, om någon ligger hemma och är sjuk är det ju viktigt att ställa rätt diagnos. Från ett försäkringsperspektiv spelar det ingen roll om personen har lunginflamation eller benbrott. Men för att sätta in rätt åtgärder måste ju diagnosen vara korrekt.

Alltså: för att kunna sätta in rätt åtgärder måste man veta om en person verkligen är sjuk eller om den är arbetslös. Först då kan man sätta in rätt åtgärder. Och då kommer dina förslag väl till pass.

Fast det är klart, vill man inte jobba så hjälper ju varken doktor eller arbetstillfällen. Se

http://www.forsakringskassan.se/filer/publikationer/pdf/ana0504.pdf

Intressant men deprimerande läsning.

8:38 fm  

Skicka en kommentar

<< Home