tisdag, september 20, 2005

Läkarbrist

Radio Stockholm rapporterar att det trots läkarbrist på många vårdcentraler och sjukhuskliniker i Stockholms län idag finns över 150 läkare med utländsk bakgrund som går arbetslösa.

Problemet verkar vara att det saknas pengar för praktikplatser. Att läkare med utländsk utbildning går arbetslösa i Stockholm är ett resursslöseri, säger personallandstingsrådet, socialaldemokraten Lars Dahlberg.

Det är bara att hålla med. Som vanligt verkar det vara kortsiktig planering och revirtänkande som sätter käppar i hjulet. En arbetslös person kostar pengar för staten i form av a-kassa eller socialbidrag, samtidigt som han/hon inte producerar. Så även om det finns en initialkostnad i samband med kompletterande utbildning för att erhålla läkarlegitimation så sparar samhället ändå pengar i det långa loppet.

Men det viktigaste är att vi kan få snabb och relevant vård i paritet med de skatter vi betalar.

I fjol avslutades det mycket lyckade så kallade Stockholmsprojektet, som innebar extra satsning på vårdpersonal med utländsk bakgrund - och där de flesta direkt fick arbete ute i vården.

Så prata lite mindre och agera lite mer!

1 Comments:

Blogger Elisabet. said...

Men hemma i Västerbotten har detta, att anställa utländska läkare, praktiserats hur länge som helst. På Malå sjukstuga har säkerligen hälften av alla danska nyutbildade läkare tjänstgjort och nyårsrevyerna har därmed haft fri tillgång till sketch-uppslag, ty språkförbistringen har emellanåt varit total. Gamla skogsarbetare från nån utby som träffar på en ung, nyutbildad dansk som inte förstår västerbottnisk. Jo,jo.

4:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home