fredag, september 30, 2005

Fackfientliga Connex

Connex, som driver Stockholms Tunnelbana, har avskedat den fackliga ordföranden i Seko klubb 119, Per Johansson, på grund av illojalitet mot företaget. För oss som bor i Stockholm har Per Johansson varit en frontfigur för att förbättra säkerheten för tunnelbaneförarna. Det är utan tvekan så att Connex vill bli av med en obekväm facklig företrädare. Ett oblygt försök att kväva facket, ett agerande som inte hör hemma på den svenska arbetsmarknaden.

Samtidigt blir jag åter besviken när man hör att det planeras sjukskrivningsaktioner för att protestera. Den enda rätta åtgärden vore att gå ut i vild strejk, inte fegt huka sig under de sociala skyddsnäten. Varför vågar den svenska mannen och kvinnan inte stå upp rakryggat för sina handlingar? Allt missutnyttjande av våra försäkringssystem slår mot dom som bäst behöver skyddet. Och trots att vi ser samma beteende gång på gång, så hävdar många att det inte alls finns ett överutnyttjande av våra socialförsäkringar.

Radio Stockholm upprepade flera gånger under morgonen att Per Johansson blivit varslad. Den rätta termen borde vara att han blivit avskedad. Ett 'varsel' i arbetsmarknadsterminologi är en varning utfärdad av ett företag till Länsarbetsnämnden, som beskriver åtgärder som företaget skall vidta vid driftsinskränkning. Syftet med varselreglerna är att arbetsmarknadsmyndigheterna ska få rådrum att planera och vidta de åtgärder som behövs för att underlätta omställning av berörd personal.

Läs mer hos AMS .