tisdag, november 08, 2005

Fyra tankar om en kyrka i tiden

4. Svenska Kyrkan har beslutat att tillåta välsignelse av homosexuella par. Det känns som att det ligger rätt i tiden. Kyrkan följer med i samhällsutvecklingen. Svenska Kyrkan leder inte bara på poäng, utan har slagit knock på andra samfund och religionsriktningar, med avseende på att modernisera läran.

3. Ändå är det just Svenska Kyrkan som får ta emot kritik för att alla anställda i kyrkan inte håller med om förändringarna. Kanske inte så konstigt med tanke på att disidenterna lät sig prästvigas under delvis andra premisser. På många arbetsplatser anses det vara ett tecken på ett sunt klimat, när de anställda öppet vågar kritisera ledningen.

2. Under hundra år har socialister och kommunister bekämpat den svenska kyrkan. Och för inte så länge sedan skiljdes Svenska Kyrkan från staten. Bra! Intressant att spekulera i varför det just nu blivit väldigt viktigt att alla ska ha rätt till välsignelse. Sveper en nyandlighet över Sverige?

1. När får vi se första listan som kräver homovälsignelse i mosqueer, synagogor och hindutempel?

Sila mygg. Svälj kameler.

4 Comments:

Blogger Urologen said...

Ha, klokt sagt. Jag måste länka till detta tror jag alldeles bestämt.

1:37 em  
Blogger BGAN said...

Hej,Max. Kul att du gillade det!

9:33 fm  
Blogger BGAN said...

Dico, det är mina latinska rötter som ställer till det.

10:22 fm  
Blogger Max Hobstig said...

Stockkonservativ hetro begär att få citera sig själv

Eftersom jag är en liturgiskt konservativ Svartrock som blev vald till årets medlem av RFSL-Jönköping för 2005 tar jag mig härmed rätten att vara lite frispråkig eftersom jag inte riktigt grejar det här med den snart kommande välsignelseakten för homosexuella par i kyrkan.

Det är liksom i krig. Vinnaren tar allt, även rätten att efteråt förklena sina motståndare in absurdum. Å andra sidan är det inget nytt. Så har det alltid varit. I krig alltså.

Nu sist var det en blänkare i tidningen Shick (sid 6 i nummer 1 årgång 2006) om prästen Dag Sandahl vid högskolan i Kalmar, som önskade alla homosexuelle varmt välkomna till kyrkan. Prästen ”välsignar gärna bögen, men han tänker inte välsigna deras relation”.

Jag förstår inte riktigt varför det brutit ut en storm. Dag Sandahl har väl rätt att följa sin tro. Kyrkomötet 2005 beslutade väl inte bara att homosexuella par kommer att kunna välsignas i en egen akt i Svenska kyrkan. De beslutade också att ”inga präster ska mot sin vilja behöva leda akten”. Saken borde med det vara klarlagd … eller?

1:31 em  

Skicka en kommentar

<< Home