fredag, juni 10, 2005

China Watch


Jag läser i DN (tyvärr hittar jag inte artikeln på webben) om den utbredda tortyren i kinesiska fängelser. Flera har blivit avrättade p.g.a. bekännelser som framkommit under tortyr. Kina leder också överlägset ligan rörande flest avrättade (en faktor 100 fler än i USA). Och med dom nya mobila avrättningsenheterna kan man förvänta sig att effektiviteten ökar. Avrättningen sker vanligtvis i direkt samband med att domen faller. Förföljelse av oliktänkande är regel, t.ex. mot anhängare av Falun Gong.

Jag följer regelbundet ett 40-tal bloggar. Ett stort antal av dom tar (helt riktigt) upp de grymheter och rättsvidrigheter som utförs av USA. Men ingenstans, ingenstans!, har jag hittat kritik mot Kina eller dess ledare. Är det ren okunnighet om förhållandena i Kina, eller är det en rent politiskt driven kampanj som egentligen inte alls har med medmänsklighet att göra?

Vem vet vad Kinas president heter? Har dom en premiärminister?

Kina kommer att bli inte bara en politisk utan även ekonomisk stormakt inom ett fåtal år. Dags att börja lägga Kina under luppen också?

Några fakta:

President: Hu Jintao
Vice president: Zeng Qinghong
Premiärminister: Wen Jiabao

Vem är bäst? Bush eller Hu?

2 Comments:

Blogger Julio Sueco said...

Det säkerligen beror på att folk är benägen att reagera på det som är mest nära än på det som är mest avlägsen. Andra orsaken är att man är förskolat att mistro andra källor som är icke västerlig orienterad, dvs, allt som inte kommer från väst är propaganda. Trots att det finns bra källor som South China Morning Post vanliga folk vill inte veta om det. Det är för främmande helt enkel.

7:53 em  
Blogger BGAN said...

Bra länk, Julio. Kommer nog att lyfta upp den i kommande inlägg!

10:45 em  

Skicka en kommentar

<< Home