torsdag, mars 02, 2006

Om kungar och logik

När det kommer fint besök till Thailand sätter man upp jätteporträtt på dem längs avenyerna, i det här fallet Ratchadamnoen Nok Road i nordvästra Bangkok. Jag såg även liknande bilder på det spanska kungaparet och undrade om även Carl Gustaf och Silvia bistods denna ära under sitt senaste besök.



Samtidigt fick det mig att reflektera lite över monarki, demokrati och logik.

Just nu skakas Thailand av en politisk skandal där den folkvalde premiärministern Thaksin varit inblandad i korrupta affärer i mångmiljardklassen. Samtidigt står den Thailändske kungen Bumibol (Rama IX) för en hög moral och driver ett antal populära projekt för att hjälpa sitt folk.

Vår egen valde Göran Persson åkte till Thailand efter Tsunamin och passade lägligt på att kritisera sina värdar för deras dåliga beredskap (lite ironiskt, inte sant?). Kung Carl Gustaf åkte också dit, men tackade istället det Thailändska folket för all hjälp som drabbade svenskar fick, samt överlämnade ett antal båtar så att man kunde återta fisket längs kusten.

Vem tror ni bäst befrämjade relationen mellan Sverige och Thailand?

Jag är 100% för demokrati, och med all logik borde vi ju avskaffa tronföljden i Sverige. Men bäst är att vara pragmatisk. Vi, liksom Thailand, har ett kungahus som faktiskt sköter sin uppgift på ett utmärkt sätt, ibland betydligt bättre än våra folkvalda.

Andra bloggar om: ,