lördag, mars 11, 2006

Tiger Temple

Cirka två timmar med buss väster om Bangkok ligger Kanchanaburi. Mest känt är stället för att här låg det ett stort fångläger vid floden Kwai. Ett tips för resenären: när du kommer fram till bussterminalen kommer det genast fram en massa människor som vill erbjuda sina tjänster. Tacka vänligt men bestämt nej, och gå direkt till bageriet som ligger precis vid hörnet. Här kan du ta en kopp kaffe och äta det godaste kaffebröd du kan tänka dig, medans du hämtar andan och tar ut bäringarna.

Runt Kanchanaburi ligger flera krigskyrkogårdar, här illustrerat av Chungkai.



Det stämmer alltid till eftertanke, att gå runt och titta lite på gravarna. Många killar var 18-19 år när dom dog här, långt hemifrån på andra sidan jordklotet. Varför?

Efteråt är det skönt att sätta sig i skuggan i parken, ta en Singha Beer och kontemplera den berömda bron över floden Kwai. (Det mesta är inte original, eftersom dom allierade ju bombade sönder de vitala delarna. Filmen om bron spelades inte heller in här, utan på Sri Lanka, om jag minns rätt.)



Trekvarts bilfärd norr om Kanchanaburi ligger det berömda Tiger Temple, som då och då visas på olika TV-kanaler. Det är några munkar som föder upp tigrar. Stället är kanska kontroversiellt, eftersom många tycker att munkarna gjort geschäft utav tigrarna, och att buddisttempel inte borde syssla med sådant. Det finns också anklagelser om att tigrarna är drogade.



Det finns inte så mycket mer att se än tigrarna. Men har man klappat en livslevande tiger, så har man! Vilken känsla!

Andra bloggar om: ,

1 Comments:

Blogger A-K said...

Jag kan tänka mig att det är en enorm känsla att få vara så nära och klappa en livs levande tiger! Huruvida de är drogade, vet jag ingenting om, men om de är det, så är det skandal. Att munkarna däremot lyfter fram tigrarnas situation är av godo, då världens återstående vilda tigrar behöver all hjälp de kan få.

10:54 fm  

Skicka en kommentar

<< Home