torsdag, december 08, 2005

Terrorismens avgrunder, del 2

2. Hem, Ljuva Hem

Den 2 december 1975 kapades ett passagerartåg på väg mot Amsterdam i Holland. Två personer dödades och 50 personer hölls som gisslan i 12 dagar. Kravet var att Holland skulle erkänna Moluckerna (Maluku), som då var och fortfarande är en indonesisk provins, som en oberoende stat. Den 23 maj 1977 skedde ännu en tågkapning och en koordinerad attack mot en skola, med krav på att de fängslade från kapningen 1975 skulle släppas. 6 terrorister sköts ihjäl och två ur gisslan dödades.

Bakgrunden till dessa attentat står att finna i händelser runt 1949, då Moluckerna ställde sig på Hollands sida i kampen om de indonesiska kolonierna. Kampen förlorades och ett stort antal molucker evakuerades till Holland. Sedan dess har de idag ca 60.000 moluckerna levt i Holland, men drömmen om ett fritt Moluckien har inte falnat.

De som utförde attentaten var andra generationens invandrare, och hade aldrig varit på Moluckerna. Drivkraften bakom attackerna kan alltså inte ha varit längtan tillbaka till något som dom tidigare upplevt. En förklaring kan vara att de under hela sin uppväxt blivit påverkade av äldre generationer och att man vuxit upp in en sorts kult, med det egna landet som centralt tema. Eller så beror det mer på den faktiska situationen som dom levde i, med utanförskap och små förhoppningar om ett gott liv. Drömmen skulle alltså mer vara att komma ifrån något än att komma till något, ett s.k. negativt val.

Det är idag svårt att se vad man egentligen hoppades att uppnå med dessa attacker, något så viktigt att man var beredd att riskera sina egna liv. Chanserna att Holland skulle erkänna Moluckien som en fri stat måste ha varit ytterst små, och även så skulle situationen på öarna knappast ha förändrats. Idag förekommer inga terrorhandlingar relaterade till denna konflikt i någon större skala i Europa, men oron fortsätter på Moluckerna, där det även pågår etniska sammanstötningar mellan muslimer och kristna.

Eftersom kampen om territorier är den mest vanliga grogrunden för terrorism, kommer nästa del att handla om terror i Västeuropa.