onsdag, december 07, 2005

Terrorismens avgrunder

1. Inledning

Det finns olika teorier om hur terrorism uppstår, de flesta med grova förenklingar som ska passa in i en förutbestämd världsbild. I ett antal inlägg kommer vi att belysa olika aspekter av fenomenet terrorism, och kanske kommer det att visa sig att det är mycket mer komplext än vi tror. Eller kanske mycket enklare.

Min definition av terrorism är :

Terrorism är våldshandlingar utövade mot civila mål (människor och egendom) i avsikt att genom rädsla påverka människors beteende.

Det är svårt att med exakthet avgöra vad som är terrorism, och vad som är andra typer av våldshandlingar. Var bombningen av Dresden under andra världskriget och USA:s julbombningar över Hanoi terrorism? Var morden på Theo van Gogh den 2 november 2004 och på Pim Fortuyn några år tidigare, terrorattentat eller helt vanliga mord?

Eftersom det är den verkliga världen vi analyserar, så finns inte svart eller vitt. För det fortsatta resonemanget har det mindre betydelse, men vi kan anta att det vid rekrytering av terrorister är viktigt att presentera världen i enkla termer: gott - ont; rätt - fel.

Det är svårt att visa några exempel där terrorism faktiskt har lyckats. Närmast tillhands ligger kanske attentaten på bl.a. Atochastationen i Madrid den 11 mars 2004, som högst troligt påverkade utgången av det spanska parlamentsvalet, som skedde bara några dagar efteråt.

Härnäst analyserar vi kampen om territorier som grogrund för terrorism.